Lacul Vidraru Transfagarasan
Lacul Vidraru Transfagarasan

Barajul Vidraru are dimensiuni ample, înălțimea de 166,60 de metri și lungimea coronamentului este de 305 metri. Grosimea barajului la bază este 25 de metri, iar la coronament de 6 metri.

Data dării în folosință: 1966 Cota Coronamentului: 834,00 m.d.m. Înălțime: 166,60 m Lungime (la coronament): 305,00 m Lățime (la bază) : 25,00 m Volum: 480,00 mii m³

Cea mai mare avarie a Barajului V idraru a avut loc în data de 6 iulie 1876 în jurul orei 12:50 când galeria s-a surpat alături de barajul metalic, iar o mare porțiune din masivul muntos a fost dislocată. Toată lumea a crezut că este vorba despre un cutremur , însă barajul a cedat și a produs o uriașă viitură, în urma căreia 2 oameni nu au scăpat cu viață.

Lacul Vidraru Imprejurimi Transfagarasan
Lacul Vidraru Imprejurimi Transfagarasan

Localizarea și Împrejurimile

Lacul Vidraru este locul de întâlnire a Argeșului cu râurile Capra și Buda și a câtorva afluenți precum Cernatul și Topologul. Priveliștea de la V idraru este una monumentală; imediat după ce părăsești tunelul te simți prins în mrejele naturii, capturat parcă de peisaj. Munții se înalță deasupra lacului, iar acesta oglindește cerul veșnic albastru în acea zonă.

Situat pe DN7C, V idraru este în prezent un loc foarte căutat de turiști datorită armoniei pe care o inspiră. Oricine ajunge la V idraru este fermecat de tabloul de vis, iar fiecare anotimp îi dă acestui tablou o altă înfățișare.

Activități

Odată ajunși la Barajul Vidraru vă puteți delecta în primă instanță cu aerul curat și răcoritor , cu priveliștea, combinația de culori ce vă înconjoară și mai ales frumusețea naturii. De altfel puteți să vă relaxați prin diferite activități interactive găsite în cadrul acestui obiectiv turistic.

Pe vreme frumoasă, la Vidraru puteți practica sporturi nautice precum : Windsurfing, canotaj, schi nautic, iar dacă sunteți pasionați de pescuit găs iți locuri perfecte pentru acest tip de activitate pe care o puteți desfășura și pe timp de noapte.

Activitati Lacul Vidraru Transfagarasan
Pescuit, Lacul Vidraru

Flora și Faună

Lacul Vidraru este împrejmuit de o pădure de amestec, iar în continuarea Transfăgărășanului, cu cât altitudinea crește aceasta se transformă într-o pădure de conifere.

Această zonă găzduiește Rezervația Complexă Bâlea care protejează 180 de hectare cu 140 de plante ocrotite de lege. Printre acestea se află:

Bulbuci de Munte Lacul Vidraru Transfagarasan
Bulbuci de munte, Lacul Vidraru

Bulbucii de Munte este o plantă perenă găsită în munții Carpați și Apuseni. Aceasta crește în zona alpină, pe pășuni, poieni, brâne și locuri umede. Galbenul puternic în combinație cu verdele întunecat al frunzelor sale completează perfect tabloul alpin de o diversitate enormă.

Floarea de Colț supra-numită și Floarea Reginei este o plantă ce crește în munții calcaroși, pe pajiști sau versanți abrupți. Fiind declarată un monument al naturii această este cel mai elegant element ce înfrumusețează zone din Abruzzi, Balcani, Carpați și Pirinei.

Floare de Colt Lacul Vidraru Transfagarasan
Floare de colț, Lacul Vidraru

Zona Lacului Vidraru adăpostește rezervații cu variate specii de animale precum: căprioara, cerbul, ursul, lupul, capra neagră, cinteza, cocoșul de munte.

Zona Camping Lacul Vidraru Transfagarasan
Zona Camping Lacul Vidraru Transfagarasan

Puncte de Interes

În aceste secțiuni vă prezentăm anumite puncte de interes și sfaturi de călătorie utile vacanței dumneavoastră:

Zonă de Camping

Lacul Vidraru este renumit pentru încântătoarea zonă de camping care se află în apropierea acestuia. Turiștii de toate vârstele se pot delecta cu priveliștea liniștitoare și aerul rece și curat al muntelui. Zonele de campat se găsesc de jur împrejurul lacului acestea fiind numeroase.

Temperaturi

Clima din zona lacului Vidraru este una temperat-continentală. Acesta prezintă temperaturi diferite în funcție de unitatea de relief. Cel mai favorabil anotimp pentru campare fiind vara (Iulie și August), vremea fiind perfectă din punct de vedere al confortului termic.

Obiecte Camping Lacul Vidraru Trasnfagarasan
Obiecte Camping Lacul Vidraru Transfagarasan

Listă cu lucruri utile campării

 • cort rezistent la ploaie;
 • saltea;
 • sac de dormit;
 • umbrar;
 • topor;
 • masă;
 • lanternă;
 • scaun;
 • ladă frigorifică;
 • cremă de soare;
 • pelerină de ploaie;
 • saci menajeri.
Statuia lui Prometeu Lacul Vidraru Transfagarasan
Statuia lui Prometeu Lacul Vidraru Transfagarasan

Statuia lui Prometeu

Statuia lui Prometeu sau Monumentul Electricității se situează în zona Barajului Vidraru de pe Muntele Pleașa și reprezintă unul dintre cele mai interesante obiective turistice din Muntenia. Aceasta are înălțimea de 10 metri și este cel mai mare proiect hidroelectric din perioada comunistă.

Statuia a fost realizată de către sculptorul Constantin Popovici în anul 1965 și îl înfățișează pe Prometeu (fiind cunoscut datorită faptului că a furat focul de la zei pentru a-l oferi oamenilor). Fulgerul din mâinile sale reprezintă electricitatea.

Legenda Satului de sub Vidraru

Cel mai spectaculos lac de acumulare de pe teritoriul României, Vidraru ascunde o poveste impresionantă. În apele lacului a fost scufundat, în anul 1965, un sat întreg. Legenda spune că locuitorii satului Cumpăna erau foarte legați de acel loc încât nu au vrut să-l părăsească până în ultimul moment, așadar aceștia au pierit în casele lor.

Satul Cumpăna zace pe fundul lacului de acumulare de zeci de ani, iar amintirea lui se pierde în trecerea anilor. Despre acest loc nu s-a mai vorbit de atunci însă în cadrul muzeului din Curtea de Argeș există imagini-document care atestă existența acestui loc uitat.

Barajul Vidraru Transfagarasan
Lacul Vidraru Baraj Transfagarasan

Puncte de Acces

Accesul la Barajul Vidraru se poate realiza pe 2 căi:

pe DN7C dinspre Curtea de Argeș - Arefu

pe DN1 dinspre Sibiu - Cârțișoara, unde drumul se continuă spre Transfăgărășan, însă această cale de acces este deschisă doar 6 luni pe an.