Atracții Transfagarasan
Descoperiți Transfăgărășanul!Transfăgărășanul (DN7C) este calea rutieră care se desfășoară printre munții Făgărașului, pornind din Bascov, județul Argeș și terminându-se în apropierea localității Cârțișoara, acesta face legătura între cele două provincii istorice Muntenia și Transilvania. De-a lungul rutei sunt presărate diferite obiective turistice care încântă fiecare turist.

Cand se deschide Transfagarasanul
Regim de circulațieDrumul dintre nori (DN7C) este deschis circulației în fiecare an în intervalul 30 Iunie - 1 Noiembrie. Drumul este înzăpezit pe timp de iarnă, iar deszăpezirea acestuia fiind impractică. La aceasta se adaugă și riscul avalanșelor sau căderilor de pietre.
Pe timp de iarnă drumul este închis în mod oficial pe versantul sudic până la complexul Piscul Negru (kilometrul 104), iar pe cel nordic până la Cabana Bâlea-Cascadă (kilometrul 131 - județul Sibiu) - aici drumul este blocat pe toată perioada închiderii oficiale cu parapete vde beton tip New Jersey . Traversarea fiind imposibilă chiar și în condițiile topirii zăpezii.
RESTRICȚII DE CIRCULAȚIE
Pe timp de vară, accesul pe Transfăgărășan este restricționat între orele 22:00 - 6:00 deoarece pe timp de noapte drumul nu este iluminat și semnalizat cu elemente reflectorizante, astfel există pericolul accidentelor.
Limitarea de viteză este impusă prin prisma dificultății traseului, aceasta asigură circulația în siguranță a turiștilor și le permite să se bucure de priveliștea încântătoare.
Pe timp de iarnă, accesul la Bâlea Lac este restricționat deoarece pericolul de accidente sau derapaje este unul extrem de ridicat. Turiștii pot folosi telecabina pentru a ajunge la lac.
Vremea pe Transfagarasan
Starea VremiiTransfăgărășanul se întinde de la Curtea de Argeș în sud la DN1 în nord, acoperind aproape 100km în linie dreaptă, o bună parte din aceștia fiind deasupra munților. De aceea, o prognoză meteo precisă este imposibil de stabilit. Mai jos puteți vedea vremea la Bâlea Lac:
Vremea la Curtea de Argeș
Vremea la Barajul Vidraru
Vremea la Piscul Negru
Vremea la Bâlea Lac
Vremea la Cârțișoara
Istoric Transfăgărășan
Istoricul DrumuluiTransfăgărășanul, în ultima vreme, a devenit unul dintre cele mai faimoase drumuri din lume însă istoria sa și sacrificiile făcute pentru a fi realizat sunt la fel de impresionante pe cât sunt munții pe care îi traversează.
10 Decembrie 1969
Printr-o hotărâre a Consiliului de Miniștri se aprobă indicatorii tehnico-economici privind ”obiectivul strategic Transfăgărășan”. Începerea executării lucrărilor a fost marcată de ședința prezidată de Ion Gheorghe Maurer (primul ministru al vremii), iar la aceasta au participat directorii unor întreprinderi de construcții și proiectanți.
10 Martie 1970
Regimentul 52 Alba-Iulia demarează lucrările dinspre nord, iar Regimentul 1 Râmnicu-Vâlcea dinspre sud, în zonele montane înalte. Părțile de tunel urmând să fie realizate de către specialiștii Trustului de Construcții Hidroenergetice (TCH)
Sectorul Contur Lac Vidraru atribuit Ministerului Transporturilor, proiectul a fost executat de Institutul de Proiectări pentru Transporturi Auto, Navale și Aeriene (IPTANA) și construit de Întreprinderea Construcții Drumuri Poduri și Lucrări Speciale Transporturi București.
Anul 1971
Se decide însă realizarea drumului conform normativelor de drum național montan adică: două benzi de circulație însumând 6 metri și acostament de 1 metru). S-a lucrat toată perioada anului, indiferent de condițiile groaznice.
Drumul s-a realizat pe baza eforturilor materiale și cu prețul vieții unor soldați și muncitori. Bilanțul oficial este de 40 de morți însă lucrătorii de atunci avansează la cifre mai mari.
20 Septembrie 1974
Inaugurarea oficială a avut loc în prezența lui Nicolae Ceaușescu dar lucrările au mai continuat câțiva ani pentru asfaltare și alte activități conexe, fiind finalizate în forma actuală în anul 1980.
Anul 1975
Generalul Constantin Tănase, comandantul din acea vreme a detașamentului de geniu Drumuri și Poduri a fost chemat la ordin pe Transfăgărășan. Drumul săpat cu greu în stâncă trebuia acum amenajat pentru circulația autoturismelor, consolidat și întărit cu soluții pentru creșterea siguranței.
Cetatea Poenari Transfagarasan
Monumente IstoriceIstoria poporului român, o tumultoasă poveste scrisă cu lacrimi, sânge și credință, mai răsună astăzi prin amintirile lăsate în urmă. Vă punem la dispoziție poveștile nemuritoare ale monumentelor istorice de pe Transfăgărășan. Construcții care evocă, până în prezent memoria celor ce au luptat pentru țară.

Cetatea Poenari
Încărcată cu istorie, Cetatea Poenari domnește pe un vârf de munte la 27 de kilometri de Curtea de Argeș.
Monumentul istoric a fost cea de-a doua reședință a lui Vlad Țepeș și sursa principală de inspirație a scriitorului Jules V erne pentru romanul ”Castelul din Carpați”.

Casa Memorială Dumitru Norocea
Căminul pictorului care a restaurat Biserica Domnească este parte a expoziției de Etnografie și Artă Populară din cadrul Muzeului Curtea de Argeș.
Casa Memorială Dumitru Norocea face invitația în satul tradițional pitoresc în care trăiau oamenii.

Casa Memorială George Stephănescu
Căminul primei simfonii românești se află în localitatea Căpățânenii Pământeni din Argeș.
Reședința lui George Stephănescu este ascunsă într-un cadru feeric și reprezintă locul unde mulți artiști nemuritori ai patriei au creat opere ce vor rămâne eterne în sufletele multora dintre noi.

Muzeul Etnografic Badea Cârțan
Localizat în comuna Cârțișoara, Muzeul Etnografic Badea Cârțan reprezintă amintirea ciobănașului care și-a iubit poporul până în ultimul moment al vieții sale. După cum anunță pancarta, Muzeul Badea Cârțan este ”...casa unui mare român”, un loc primitor și plin de culoare te poftește să îi descoperi tainele, să afli povestea mesagerului carpatin al limbii naționale românești.
Manastirea Curtea de Arges
Lăcașuri de cultLegătura strânsă a omului simplu cu divinitatea a fost întotdeauna conturată în țara noastră. Vă prezentăm în continuare cele mai impunătoare și frumoase construcții religioase pe care le puteți întâlni pe Transfăgărășan.

Mânăstirea Curtea de Argeș
Cel mai deosebit așezământ religios aflat sub ctitoria lui Neagoe Basarab este Mănăstirea Curtea de Argeș. Construcția impunătoare se deosebește de orice alt monument religios prin arhitectura sa și încărcătura istorică.
Mânăstirea Sf. Apostoli Petru și Pavel Cârțișoara
Ridicată de către măicuțe, Mănăstirea ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Cârțișoara este un așezământ religios ascuns în inima pădurii și binecuvântat de sufletele calde și primitoare ale sălășluitorilor ei. Cadrul magic în care este situată vă aduce mai aproape de credință și smerenie.


Biserica Olari Curtea de Argeș
Cel mai bizar și intrigant așezământ religios al României este cu desăvârșire Biserica Olari din Curtea de Argeș. Simplul lăcaș de cult este unul deosebit prin arhitectura ciudată pentru zona Munteniei dar și prin picturile impresionante de pe suprafața acesteia.
Mănăstirea Corbii de Piatră
Ridicată de către măicuțe, Mănăstirea ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Cârțișoara este un așezământ religios ascuns în inima pădurii și binecuvântat de sufletele calde și primitoare ale sălășluitorilor ei. Cadrul magic în care este situată vă aduce mai aproape de credință și smerenie.

Balea Lac
Lacuri glaciare și cascadeCapodopera din Făgăraș este împodobită peste tot cu minunății naturale. Monumentele naturale sunt o delicatesă pentru fiecare entitate care ajunge să le viziteze. În călătoria dumneavoastră pe Transfăgărășan vă puteți delecta cu peisaje feerice rupte din cele mai frumoase balade.

Bâlea Lac
Lacul Bâlea este una dintre cele mai căutate atracții ale României. Frumusețea acestuia este incomparabilă și atrage an de an numeroși turiști din toate colțurile lumii. Lacul glaciar Bâlea este situat la o altitudine de 2040 metri, în Munții Făgăraș, județul Sibiu.
Dimensiunile acestuia sunt 360 metri în lungime, suprafața de 46508 metri pătrați și adâncimea de 11,35 metri. În anul 1932, lacul Bâlea și împrejurul acestuia (pe o suprafață de 180 hectare) au fost declarate Rezervație Științifică.
Lacul Bâlea se află la cca 77 kilometri de Sibiu și 85 kilometri de Curtea de Argeș. Vara este anotimpul perfect în care puteți vizita acest obiectiv cu automobilul prin intermediul DN7C - Transfăgărășan, iar în restul timpului cu telecabina.
Lacul Capra
Lacul Capra este un lac glaciar situat pe versantul de sud al masivului Făgăraș, la o altitudine 2230 metri. Din acest loc izvorăște pârâul Capra, unul dintre izvoarele Argeșului.
Lacul Capra se află la 45 de minute de cabana Bâlea, iar în apropierea acestuia se găsesc două monumente care au fost ridicate în cinstea celor care au pierit în avalanșe.
Riscul plecărilor dezastroase ale zăpezii este real.


Cascada Bâlea Transfagarasan
Cascada Bâlea izvorăște din lacul omonim și este una dintre cele mai mari cascade din România avâand o cădere de peste 60 de metri.
Această cascadă nu se remarcă doar prin înălțimea sa, ci și prin altitudinea la care se află - cota 1600.
Cascada Capra
Ridicată de către măicuțe, Mănăstirea ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Cârțișoara este un așezământ religios ascuns în inima pădurii și binecuvântat de sufletele calde și primitoare ale sălășluitorilor ei. Cadrul magic în care este situată vă aduce mai aproape de credință și smerenie.

Ghid Turistic Complet

Obiective Turistice Transfăgărășan
Transfăgărășan - Obiective Turistice
Cel mai frumos drum din lume cuprinde numeroase obiective turistice, unele mai puțin cunoscute decât altele.

Obiective Turistice Munții Făgăraș
Munții Făgăraș - Obiective Turistice
Descoperă vârfurile, cascadele, lacurile glaciare și traseele de drumeții care străbat cei mai înalți munți din România.

Obiective Turistice Curtea de Argeș
Curtea de Argeș - Obiective Turistice
Prima capitală a Țării Românești, Curtea de Argeș este un oraș modern însă încă abundent în istorie și legende.

Obiective Turistice Sibiu
Sibiu - Obiective Turistice
Descoperiți Sibiul prin prisma obiectivelor turistice ce pun în evidență istoria bogată a acestei capitale culturale europene!
Descoperiți zona din jurul nostru!

Obiective Turistice pe Transfăgărășan

Cetatea Poenari Transfagarasan
Despre Cetatea Poenari Transfagarasan
La doar 27 de kilometri de Curtea de Argeș poate fi găsită Cetatea Poenari, o fortăreață medievală ce datează din secolul al XVI-lea. Aceasta constituie o atracție turistică ce strânge an de an tot mai mulți turiști dornici să afle povestea din spatele zidurilor.

Barajul Vidraru
Despre Barajul Vidraru
Barajul Vidraru este locul în care se întâlnesc râurile Capra și Buda, cât și câțiva afluenți precum Cernatul sau Topograful. Dacă ajungeți pe Transfăgărășan, opriți-vă câteva minute la baraj pentru a vedea priveliștea încântătoare!

Fosta Abație Cisterciană din Cârța
Despre Fosta Abație Cisterciană din Cârța
Atestată la începutul secolului 13, aceasta cea mai veche urmă a ordinului cistercian în România și cea mai estică prezență a ordinului călugăresc originar din Franța. În ziua de astăzi, se pot vizita ruinele mănăstirii, aceasta fiind distrusă de otomani și reconstruită parțial în Evul Mediu.

Chilia Părintelui Arsenie Boca
Despre Chilia Părintelui Arsenie Boca
Chilia Părintelui Arsenie Boca se află în partea de sud a versantului sudic al Văii Sâmbăta la o altitudine de 1600 de metri în proximitatea cabanei Valea Sâmbăta. Accesul se face de la Mănăstirea Brâncoveanu, pe un drum de pietre accesibil pentru autovehicule.
Obiective Turistice în Munții Făgăraș

Traseu Valea lui Stan (5 ore)
Despre Traseu Valea lui Stan (5 ore)
Cel mai popular traseu din Făgăraș explorează un canion cunoscut ca Valea lui Stan, pornind de la Transfăgărășan puțin mai sus de cetatea Poenari și ieșind în zona lacului Vidraru, lângă una dintre fostele cabane de vânătoare ale lui Nicolae Ceaușescu.

Lacul Glaciar Bâlea (2034 m)
Despre Lacul Glaciar Bâlea (2034 m)
În inima munților Făgăgaș poate fi găsit Lacul Bâlea, un lac glaciar care se întinde pe o suprafață de peste 45.000 de metri pătrați. Acesta a fost declarat monument al naturii datorită faptului că este unul dintre cele mai mari lacuri de la noi din țară.

Vârful Moldoveanu (2544 m)
Despre Vârful Moldoveanu (2544 m)
Cel mai înalt vârf din România este și unul dintre cele mai ușor de atins. Fie că veți urca pe Stâna lui Burnei sau pe la Valea Sâmbetei, drumul până la vârf este unul ușor și foarte bogat în priveliști uimitoare.

Vârful Negoiu (2535 m)
Despre Vârful Negoiu (2535 m)
Acest uriaș este unul dintre cele mai tehnice vârfuri din România, el fiind destul de greu de atins. Traseele care îl abordează sunt lungi și necesită o condiție fizică peste medie.
Obiective Turistice în Argeș

Mânăstirea Curtea de Argeș
Despre Mânăstirea Curtea de Argeș
Mânăstirea Curtea de Argeș s-a evidențiat de-a lungul timpului datorită picturilor ornamentale lucrate cu grijă și răbdare. Aceasta a fost ridicată la cererea lui Neagoe Basarab de către meșterul Manole.

Schitul Corbii de Piatră
Despre Schitul Corbii de Piatră
Mănăstirea Corbii de Piatră poate fi localizată în satul Jgheaburi din județul Argeș. Aceasta este un ansamblu rupestru din secolul al XIV-lea, reînființat în anul 1512 în perioada domnitorului Neagoe Basarab.

Casa Memorială George Stephănescu
Despre Casa Memorială George Stephănescu
George Ștephănescu este autorul primei simfonii din România, iar această operă de artă a luat naștere în incinta actualei Case Memoriale ce îi poartă numele. În interiorul acesteia pot fi găsite obiecte și documente care au aparținut compozitorului.
Obiective Turistice în Sibiu

Turnul Sfatului Sibiu
Despre Turnul Sfatului Sibiu
Turnul Sfatului face legătura dintre Piața Mare și Piața Mică din orașul Sibiu. Acesta datează încă din secolul al XIII-lea și a avut mai multe întrebuințări de-a lungul timpului, fiind folosit drept poartă de acces, depozit de grâne sau foișor de foc pentru semnalarea potențialelor incendii.

Muzeul Civilizației Populare Tradiționale „ASTRA” din Sibiu
Despre Muzeul Civilizației Populare Tradiționale „ASTRA” din Sibiu
Muzeul în Aer Liber, Muzeul Civilizației Transilvane, Muzeul Franz Binder și Muzeul Emil Sigerus sunt cele 4 subunități care alcătuiesc Muzeul Astra din Sibiu. Numele de ASTRA a fost dobândit din anul 1861 când s-a înființat Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român și a avut ca scop conservarea moștenirii culturale naționale.

Podul Minciunilor din Sibiu
Despre Podul Minciunilor din Sibiu
Podul Minciunilor a fost construit în anul 1860 și este cel mai vechi pod de fontă de pe teritoriul țării noastre, încă funcțional. Acesta face legătura dintre Piața Mică și Piața Huet, iar de-a lungul timpului s-au format legende care explică denumirea aleasă. Una dintre ele spune că fetele tinere jurau că sunt fecioare, iar în noaptea nunții, cele prinse cu minciuna erau aduse pe pod și aruncate peste balustradă.

Muzeul Național Brukenthal
Despre Muzeul Național Brukenthal
Muzeul Național Brukenthal poate fi găsit în Palatul Guvernatorului Sibiului - Samuel von Brukenthal, amplasat în Piața Mare din Sibiu. Acesta a fost construit în stil baroc între anii 1778-1787 și a fost lăsat prin testament publicului pentru a se bucura de impresionanta colecție de artă a baronului autodeclarat iluminist al secolului al XVIII-lea. Palatul a devenit muzeu începând cu anul 1817 și reprezintă una dintre puținele clădiri de acest tip din Europa.