Biserica Olari Curtea de Argeș

Biserica Olari Curtea de Argeș
BISERICA OLARI DIN CURTEA DE ARGEȘ

Curtea de Argeș a rămas pentru mulți oameni un simbol al frumuseții, simplității și trudei umane. Chiar dacă orașul și-a pierdut repede titlul de ”capitală”, el a rămas unul dintre cele mai importante centre urbane până în perioada de început a secolului XX-lea.

O mare parte din populație este formată din meșteșugari iar, printre aceștia, olarii sunt cei mai numeroși. Tocmai din acest motiv un cartier al orașului se numește Olari, unde amintirea acestui obicei se păstrează vie până în prezent.

Tot aici se situează și Biserica Olari care poartă hramul ”Adormirii Maicii Domnului” și este un monument religios important în rândul populației din Curtea de Argeș dar și un punct de atracție turistică prin misterele sale.

Împrejurimi Biserica Olari
Biserica Olari Împrejurimi

Localizare și Împrejurimi

Situată pe strada Cuza Vodă în Curtea de Argeș, Biserica Olari se amestecă ușor în decorul liniștit al străduțelor și armoniei pe care o conferă zona. Locul este ocrotit, simplu și familiar. Când te apropii de Biserică, câțiva brazi de o înălțime fabuloasă îi anunță apariția.

Un spațiu mic și umbrit te poftește să iei un loc și să admiri picturile atent lucrate dar și construcția străveche. Lăcașul de cult este primitor și le vorbește tuturor turiștilor pe limba sufletului, prin starea de armonie pe care o conferă.

Istoric

Data construcției acestui monument religios nu a fost descoperită de niciun specialist în domeniu. Acest fapt lansează un mister care se împletește cu enigma picturilor din același edificiu.

REPREZENTAREA GRAFICĂ

Nu există nicio informație referitoare la meșteri, comanditari sau data construirii bisericii. O inscripție aflată pe o cruce de piatră din vecinătatea construcției menționează câteva nume:

„Tudor, monahia Salomia..., Radul, Voica, Albul, Voina, Neacşa, Albul... Frăncul, Oprişa, Stanciu, Ivani, Rucsanda, Alba, Despa, Voicu“

Aceștia ar putea fi reprezentanții comunității urbane și a breslei olarilor care au contribuit la ridicarea lăcașului de cult.

Constructie si Arhitectura Biserica Olari Transfagarasan
Biserica Olari Construcție și Arhitectură

Construcție și Arhitectură

Privită din exterior, biserica atinge armonia proporțiilor. Acoperită cu șindrilă, aceasta beneficiază pe partea superioară a fațadelor de o bogată ornamentație pictată, realizată de un talentat meșter anonim.

Planul construcției, diferit de cel al arhitecturii din Muntenia, cuprinde elemente de arhitectură din lemn și zidărie îmbinate în mod autentic.

Construcția volumetrică are un turn clopotniță alipit pe latura sudică a edificiului, ceea ce i-a determinat pe cei care au studiat construcția să remarce asemănări cu arhitectura bisericilor din Moldova secolului XVII-lea

Port traditional Muzeul Gales Transfagarasan
Biserica Olari din lateral

Data Misterioasă

Un mister străbate data în care a fost construită biserica. Prin înfățișarea ei unică în peisajul arhitectural al Țării Românești, Biserica Olari s-a bucurat de un interes deosebit de mare în ceea ce privește data în care a fost construită.

Printre cercetătorii care au încercat să elucideze misterul se numără : Nicolae Iorga, Grigore Tocilescu, Victor Brătulescu, Virgil Drăghiceanu și N. Ghika Budești și Grigore Ionescu - numele celor mai mari istorici și oameni care au pus bazele istoriei arhitecturii românești.

Chiar dacă maeștrii istoriei au încercat să elucideze misterul datării construcției, a meșterilor sau al edificiilor care au servit model așezământului religios, aceștia nu au reușit. Data construcției rămâne, până în prezent, un mister.

Fresca Biserica Olari Transfagarasan
Frescă Biserica Olari Transfăgărășan

Artă Bisericească

Biserica se remarcă în România prin picturile sale deosebite dar mai ales cu cea mai controversată frescă fiind cea cu reprezentarea morții. Din nefericire, toată pictura bisericii este într-un stadiu avansat de degradare.

Pictura nu se limitează doar la spațiul interior în cazul Bisericii Olari, aceasta animează și exteriorul bisericii, transformând-o într-un edificiu diferit de cele normale. Reprezentările de sfinți îmbracă partea fațadei de sud și creează o atmosferă ocrotitoare.

Ipoteza este că pictura datează din anul 1869 (an care este indicat într-o inscripție din interiorul edificiului). Fresca ne demonstrează totuși că ne aflăm în fața unui așezământ construit și decorat de o comunitate puternică.

Pictura se remarcă prin cromatica și plastica exprimării. Fiecare imagine transmite o emoție gravată pentru eternitate pe pereții Bisericii Olari.

Perete pictat al Bisericii Olari
Perete pictat al Bisericii Olari
Portretul Mortii Biserica Olari Transfagarasan
Portretul Morții

Portretul Morții

Ceea ce atrage majoritatea turiștilor la Biserica Olari este portretul ”morții”. Cu o însemnătate adâncă și în același timp mult loc de interpretare, portretul ”Morții” de la Olari reprezintă o înfățișare mitică a fenomenului.

Reprezentarea este totuși diferită față de cele normale, aici, Moartea nu este un trup îmblănit precum un monstru ci un semn convențional. Aripile stilizate pun în evidență latura demonică.

Aspectul tabloului ”Morții” de la Olari indică faptul că este mai recentă față de ansamblul în sine.

Informații Utile

Telefon Preot Paroh: 0723 285 198 - Dl. Croitoru Vasile Program Liturgic:

Miercuri, orele 08.00-12.00: Taina Sfintei Spovedanii

Vineri, ora 08.30-11: Slujba Utreniei și Taina Sfântului Maslu, ora 17 .00: Acatist.

Sâmbătă, ora 08.30: Slujba Parastasului;

Duminică, ora 08.00-12.00: Slujba Utreniei și Sfânta Liturghie.

Disponibilitate permanentă pentru serviciile religioase.