Balea Lac Transfagarasan
Balea Lac Transfagarasan

CUPRINS

Lacul Bâlea este situat în inima Munților Făgăraș, în județul Sibiu. Lacul glaciar are o întindere de peste 45,000 de metri pătrați. Relieful tipic montan, alcătuit din morene, terase și văi în formă de “U”, este predominat de crestele crenelate din care se înalță.

Lacul Bâlea a fost declarat un monument al naturii, fiind considerat unul dintre cele mai frumoase și mari lacuri glaciare ale României, cu dimensiuni ce ating altitudinea de 2034 de metri.

Peisajul format de un lac în vârf de munte este de o frumusețe aparte atât vara, cât și iarna. Acesta formează locul ideal pentru a te relaxa admirând minunata priveliște alcătuită din văile glaciare ce îl înconjoară și de crestele munților.

Balea Lac Transfagarasan
Balea Lac Transfagarasan

Localizare și Împrejurimi

Lacul Bâlea se află în Munții Făgăraș, la obârșia Cârțișoarei, lângă șoseaua Transfăgărășan. El este împrejmuit de crestele ascuțite ale munților Făgăraș, stând în umbra vârfului Iezerul Caprei (2417m) și fiind vegheat de vârful Vânătoarea lui Buteanu (2507).

Bazinul de liniște este o capodoperă naturală ce bucură fiecare suflet în orice anotimp al anului. Ascuns în inima Făgărașului, lacul Bâlea are numeroși turiști indiferent de orice vreme.

Pereții aproape verticali care înconjoară lacul sunt deseori împânziți de turme de capre negre care pot fi văzute cu ochiul liber de lângă lac. Lângă lac există un punct de observație de unde turiștii pot admira grandoarea Transfăgărășanului, spre Sibiu.

Lacul Balea in trecut Transfagarasan
Lacul Bâlea, în trecut

Istoric

Lacul Bâlea, inițial, alcătuia o insulă ce se apropia de mal prin intermediul unui istm. Însă, o dată cu trecerea timpului, insula și istmul s-au transformat într-o peninsulă, ulterior devenind Lacul Bâlea, care este astăzi una dintre cele mai populare atracții ale munților Făgăraș.

Legenda Ciobanului Bâlea

Bâlea nu este numai numele spectaculosului lac glaciar din Munții Făgăraș, ci este și numele a unui renumit cioban de la poalele munților Făgăraș.

Într-o zi, aflat la păscut cu oile, un urs i-a ieșit în cale dar Bâlea a reușit să-l înfrângă. Vestea a ajuns în sat, mai exact la urechile împăratului care i-a propus să rămână la palat. Bâlea a acceptat oferta, iar în scurt timp a învățat să mânuiască armele și a ajuns căpetenie peste oștirea împăratului.

După o vreme, ciobanului i s-a făcut dor de oile sale și i-a transmis împăratului că vrea să se ducă acasă. Când a auzit vestea, împăratul împreună cu fetele sale au încercat să-l facă pe Bâlea să se răzgândească. Fata cea mare se transpune într-o bătrână urâtă și se duce pe seară în vizită la cioban, întrebându-l despre niște ierburi medicinale.

Bâlea, milos din fire, o invită pe bătrână să rămână peste noapte la el ca să nu fie nevoită să plece la drum pe întuneric. A doua zi, bătrâna se dovedește a fi fata de împărat. Ciobanul este uluit de frumusețea acesteia și decide să o ia de soție. Bucuros, împăratul pornește pregătirile de nuntă.

În primăvară, se pornește un viscol cumplit încât ciobănașul alături de soția sa sunt nevoiți să se adăpostească în munți, însă viscolul a fost prea puternic pentru ei și i-a aruncat în lacul de la poalele munților, găsindu-și astfel tragicul sfârșit. Fiind mișcați de soarta acestora, locuitorii satului au decis ca numele lacului să devină Bâlea.

Telecabina Balea Lac Transfagarasan
Telecabina Balea Lac Tranfagarasan

Telecabină sau Automobil spre Bâlea Lac?

În timpul verii, un mod foarte simplu și practic de a ajunge la Bâlea Lac este constituit din automobilul personal, pe drumul Transfăgărășan. În restul timpului, se poate ajunge la fel de ușor prin intermediul telecabinei ce poate fi găsită în apropierea Cascadei Bâlea.

Drumul cu mașina vă va încânta cu peisaje parcă rupte din basme, cu creste ascuțite ce împung norii. De asemenea, dacă alegeți mașina pentru a vizita Bâlea Lac, veți avea oportunitatea de a opri des pentru a imortaliza momentul.

Alegând telecabina, vă veți bucura mai mult de măreția drumului, el putând fi admirat în toată splendoarea sa, de la o înălțime de 15-20m. Chiar dacă nu veți putea opri pentru poze, în urcarea spre Bâlea, veți putea admira crestele munților scăldate de razele soarelui sau străpungând straturile de nori.

Date Tehnice

Lacul Bâlea este poziționat la cota 2,034 pe Transfăgărășan. Acesta s-a format în Căldarea Glaciara Bâlea din Munții Făgăraș.

Anul 1993 a ieșit în evidență datorită faptului că Lacul Bâlea și încă 180 de hectare din împrejurul acestuia au fost declarate oficial rezervație științifică. Lacul are o lungime de 360 de metru, o suprafață totală de 46,508 metri pătrați și cu o adâncime de 11 metri.

  • Adâncime: 11,35 metri;
  • Lungime: 360 de metri;
  • Altitudine: 2,034 metri;
  • Suprafața: 46,508 metri pătrați (4.65 hectare);
  • Tip: glaciar, format prin circ glaciar.
Flora Balea Lac Transfagarasan
Flora Balea Lac Transfagarasan

Floră

Vegetația ce înconjoară Lacul Bâlea este diversificată, fiind constituită din soiuri de păpădii, garofițe cu flori roșii, merișoare, maci galbeni etc.

Încă din anul 1932 Lacul Bâlea a fost declarat rezervație științifică, adăpostind numeroase specii de plante cum ar fi floarea de colț, supranumită “regina Carpaților”. Aceasta este una dintre plantele ocrotite de lege încă din 1933 fiind considerată simbolul iubirii și purității în tradiția românească.

O altă floare ce se face remarcată prin mirosul ei puternic încă de la depărtare este sângele voinicului cu un colorit deosebit, în două nuanțe: roșu și purpuriu închis. Această plantă este declarată, alături de floarea de colț, un monument al naturii.

Atracții Bâlea Lac

Zona care îți taie respirația este prin ea însăși o atracție dar în cadrul natural al lacului Bâlea puteți găsi alte atracții cu care să vă umpleți programul de vacanță.

Hotel de gheata Balea Lac Transfagarasan
Hotelul de Gheață, Interior

Hotelul de Gheață

În anul 2006, în apropierea Lacului Bâlea, a luat ființă primul hotel de gheață din Europa de Est. Acesta abordează o tematică unică de la an la an. Hotelul de Gheață este alcătuit din 15 camere duble și 3 iglu, toate fiind în întregime din gheață.

Atracțiile hotelul constau în primul rând în barul de gheață și în restaurantul de gheață unde se poate servi o cină unică, compunând o experiență glacială de neuitat și în ultimul rând în biserica de gheață deschisă pentru toți credincioșii indiferent de religia pe care o au.

Hotel Gheata Balea Lac Transfagarasan
Hotelul de Gheață, Interior

Serbările Estivale ale Zăpezii

În perioada de la începutul lunii Iunie au loc Serbările Estivale ale Zăpezii, când turiștii sau amatorii de sporturi ale iernii profită de ultimul strat de zăpadă. Aceștia participă la probe sportive diversificate cum ar fi: fotbal, volei pe zăpadă, trasul cu frânghia, ștafeta Lacului Bâlea, paintball, scurte trasee turistice. Profesioniștii se întrec la schi, snow-boarding și zbor cu parapanta.

Trasee Balea Lac Transfagarasan
Trasee Balea Lac Transfagarasan

Trasee Montane

Drumețiile pot constitui o plimbare relaxanta în care va puteți delecta cu priveliștea încântatoare oferita de crestele ce înconjoara lacul.

Un traseul de nivel mediu, cu un timp estimat la 2 ore și marcat de triunghiurile albastre este: Bâlea Lac - Șaua Capra - Vârful Vânatoarea lui Buteanu - Șaua Vaiuga - Bâlea Lac

De la Bâlea Lac (2,034 metri) plecați în Est, catre Șaua Capra, urmarind marcajul triunghiurilor albastre ce se îndreapta catre Nord - Est, intrând pe poteca ce duce spre Vârful Vânatoarea lui Buteanu (2,507 metri).

Traseul poate fi abordat atât de drumeți experimentați, cât și de amatori iubitori de munte, echipați obligatoriu corespunzator cu echipament special pentru astfel de altitudine. Atenție la capacitatea de apa pe care o gestionați deoarece nu exista niciun mijloc de a va realimenta.