Mânăstirea Corbii de Piatră Transfăgărășan
BISERICA OLARI DIN CURTEA DE ARGEȘ

Mânăstirea Corbii de Piatră este un lăcaș sfânt de pe teritoriul României, localizată în satul Jgheaburi, comuna Corbi (județul Argeș). Mănăstirea este un ansamblu rupestru ce datează din secolul XIV, care a fost reînființat în 1512 în perioada lui Neagoe Basarab.

Biserica, trapeza mănăstirii și sala de mese sunt săpate în stâncă înaltă de 30 metri și lungă de 14,5. Tot în interiorul stâncii a existat un spațiu special dedicat lui Neagoe Basarab. Spațiul servea drept tribunal în aer liber pentru judecățile publice.

În prezent, Mănăstirea Corbii de Piatră se află într-un avansat stadiu de degradare, cu toate că aceasta are o valoare imensă prin picturile străvechi.

Comuna Corbi nu este cunoscută decât pentru Mănăstirea Corbii de Piatră, aceasta este și locul de origine al Corvinilor (Familia Huniade) o familie nobilă maghiară.

Împrejurimi Mânăstirea Corbii de Piatră
Mânăstirea Corbii de Piatră Împrejurimi

Localizare și Împrejurimi

Situată în satul Jgheaburi, frumosul lăcaș de cult se ascunde în umbra unei stânci colosale. Chiar dacă este construită în piatră, biserica aduce căldură în inimile turiștilor și enoriașilor ce o vizitează an de an.

Din centrul comunei până la mănăstire parcurgeți, pe jos, 20 de minute, timp în care vă puteți obișnui cu peisajul cu multă verdeață și oamenii gospodari ai locului.

Mănăstirea Corbii de Piatră a rămas, pentru localnici, locul ce aduce veșnic căldură sufletească. Un loc de refugiu departe problemele fiecăruia, un spațiu sfânt și deosebit.

Aceasta este situată la aproximativ 50 de kilometri de Pitești și 170 de kilometri de București într-una din cele mai pitorești comune din Argeș.

O parte importantă a ansamblului o reprezintă bisericuța de lemn care este un simbol la Mănăstirii Corbii de Piatră.

Istoric

REPREZENTAREA GRAFICĂ

După trei ani, datorită condițiilor grele de viețuire, la Corbi sunt aduși călugări în locul maicilor, care sunt mutate la mănăstirea Cornetu.

În prima jumătate a secolului XVIII-lea, mănăstirea devine Biserică de mir, drept urmare a așezării ei în jurul unei colonii de români prigoniți din Jina Sibiului.

La începutul secolului următor, arhiereul Iosif de Sevasta decide să mărească sfântul lăcaș. Acesta dăltuiește în stâncă un pronaos de 5,5 metri pe 4,5 metri cu intrare spre nord, în naos. Tot atunci unește cele două altare din care se naște noua sfântă masă.

Interior Mănăstirea Corbii de Piatră
Interior Mănăstirea Corbii de Piatră

Interior

Lăcașul de cult din Corbi este unul unic prin localizare și picturi dar mai ales, cele două altare. Mănăstirea Corbii de Piatră este dotată, încă din timpurile străvechi, cu două altare spunând-se că ar fi fost construite pentru a servi atât cultului ortodox dar și celui catolic.

Aspectul bizantin al altarelor infirmă această supoziție și estimează vechimea construcției undeva în primul mileniu al erei creștine.

Artă Bisericească

Probabil cea mai veche pictură murală de pe teritoriul României zace în interiorul Mănăstirii Corbii de Piatră.

Fresca este originală, realizată în stil bizantin și datată din secolul XIV-lea sau probabil mai devreme.

Lăcașul a fost cunoscut în primă instanță după numele de ” Mănăstirea Meriș”.

Pictura din interiorul edificiului este de o valoare inestimabilă însă aceasta se degradează mai rău cu fiecare zi. Cetățenii din Corbi speră că cineva o să găsească o soluție pentru păstrarea acestei comori.

Frescă Mânăstirea Corbii de Piatră Transfăgărășan
Interiorul Bisericii

Informații Utile

Adresă: DC4, Jgheaburi, 117285

Telefon: 0745 059 405

Mănăstirea nu are program de vizite.